Кондитер

Загальні відомості про професію

Кондитер - майстер, що виготовляє кондитерські вироби; цукерник.

Слово «кондитер» походить від італійського дієслова «candire», що означає «варити в цукрі». За випадковим збігом це слово вимовляється так, як латинське «conditor» - так древні римляни називали кухарів. Через це тих, хто виготовляв солодощі почали називати не кандирами, а кондиторами, або кондитерами. 

Кондитер — це той чарівник, який створює оцю казку з тіста, яєць, горіхів та ванілі. З-під його рук виходять справжні шедеври мистецтва, якими тільки можна захоплюватися! 

Професія "кондитер" - складна і потребує не лише естетичного смаку та художніх здібностей від робітника, але й багатьох знань та вмінь, багато зусиль, напруження, натхнення, творчого пошуку.

Щоб досягти високого рівня, кондитер має бути наполегливим у досягненні високої мети, емоційним, але стриманим, рішучим і відповідати за рівень та якість своїх виробів.

Характер роботи

Untitled 1Кондитер повинен мати тонкий смак і нюх, смакову пам'ять і творчу уяву, він повинен добре знатися на продуктах, їх складі, інгредієнтах, володіти усіма секретами роботи обладнання. Важливий і окомір: на око часто розрізають тістечка з цілого пласту або торта, визначають їх розмір та форму, просторове розташування елементів прикраси (композицію). Кондитер повинен, навіть за зовнішніми ознаками, відчути готовність випікання, дозрівання або псування продукту, уникнути від браковки продуктів, вчасно усунути недоліки. Кондитер повинен вміти керувати технікою, задавати температурний режим і режим вологості, вчасно і акуратно реагувати на вимкнення апаратів чи аварійну ситуацію, знати техніку безпеки поводження в кондитерському цеху. Крім цього, кондитер повинен бути акуратним, відповідальним та витривалим.

 Умови роботи

Untitled 2

Професія вимагає фізичної витривалості, тому що доводиться довго працювати стоячи при досить високій температурі. Робота кондитера вимагає високої емоційної напруги. Багато часу кондитери проводять з великою кількістю електро-, тепло-, та газоприладів. В цеху постійно висока температура та шум. Тому ці умови праці викликають іноді перенапруження і ризик помилок або навіть призводять до травматизму, перегріву, переохолодження та алергічних захворювань. Працює кондитер в цеху, робочий день 8-годинний, у одну або дві зміни, якщо це велике виробництво. За ступенем важкості та напруженості професія "кондитер" відноситься до професій середнього рівня фізичного навантаження.

Кваліфікаційні вимоги

Кондитер повинен уміти:

Готувати прості торти, тістечка та інші поштучні кондитерські і хлібобулочні вироби з нанесенням трафаретного малюнка за еталоном однією фарбою або з нескладним поєднанням фарб із різного виду сировини: борошняного тіста, сирної маси або морозива;

готувати різні види тіста, креми, начинки, фарші;

Untitled 3

заготовляти, відважувати, відмірювати сировину за заданою рецептурою;

замішувати, вимішувати, збивати тісто, проминати, розкачувати до визначеної товщини, підсипати борошном; готувати напівфабрикати;Untitled 4

штампувати, формувати та відсаджувати вироби на листи;

оздоблювати вироби помадкою, марципаном, зацукрованими фруктами, шоколадом, кремом;

передавати на гартування вироби із морозива;

випікати (смажити) вироби;

визначати готовність тістових заготовок до випікання, садити їх у піч або у варильні (пекарські) шафи;

стежити за процесом випікання, закінченням випікання(варіння) виробів, виймати їх, охолоджувати;

користуватися нормативно-технологічною документацією (Збірник рецептур, калькуляційна картка, технологічна картка тощо).

Споріднені професії

Кухар, пекар. виробник харчових напівфабрикатів, технолог.

Перспективи роботи

Після навчання в учнів дуже високі перспективи щодо працевлаштування по професії.

У молоді є можливість працювати без досвіду роботи. На великих кондитерських підприємствах молодь стажується біля майстрів-кондитерів. За бажанням, можна продовжити освіту  у вищих навчальних закладах харчової промисловості. Присутня перспектива кар’єрного росту: можливо підвищити розряд, стати бригадиром, начальником зміни, технологом, інженером-технологом за наявністю відповідної освіти, займатися науковою роботою у цій сфері виробництва. Отримавши досвід роботи на виробництві, можна відкрити власну справу і постійно вдосконалювати майстерність та виробництво кондитерських виробів.

Untitled 5