В лютому 2024р. Громадська організація «Асоціація рестораторів та готельєрів м. Дніпра», Громадська Спілка « GASTRO CLUB» та Навчально-методичний центр професійно-технічної освіти у Дніпропетровській області провели відео-конкурс різдвяних та новорічних автентичних страв "Різдвяне кулінарне диво".
Бердянський економіко-гуманітарний коледж БДПУ представляла майстер виробничого навчання Дічева О.М. Мета конкуру - залучити здобувачів освіти, майстрів виробничого навчання, викладачів професійно-теоретичної підготовки до приготування страв української кухні, дати можливість для охочих поділитись з мешканцями України своїми регіональними або всеукраїнськими рецептами для збереження та передачі гастрономічної спадщини України, донести жителям України та Європи гастрономічні та кулінарні традиції України.
Кулінарні традиції – це така ж культурна спадщина нашого народу, як мова, література, мистецтво, це неоціненний здобуток, яким можна пишатися, який не слід забувати. Кухня народів, які населяли територію Запорізької Січі, складалася протягом віків і з давніх часів відзначалася різноманітністю страв, високими смаковими та поживними якостями, багатством традицій.
Запоріжчина – земля козацька. Запорозьке козацтво збагатило вітчизняну і європейську практику не лише самобутніми формами суспільства, а й самобутньою господарською моделлю. У народній пам’яті дух козаччини продовжує жити. І, може, якоюсь частинкою досвід військових людей славного лицарського ордена запорожців дійшов до наших часів у кулінарних смаках та вподобаннях сучасників.
Споживали козаки переважно варену, тушковану і печену їжу, таким чином, виробилися своєрідні смакові стереотипи й звички. Запорозькі козаки у походах перевозили за собою на двох колесах тимчасову пічечку – кабицю і готували в ній традиційні страви – куліш і кашу, лемішку, галушки та козацькі зрази. Про користь страв з гарбуза можна писати дисертації. Це справжній дар природи і ним обов’язково треба скористатися. Рецепти страв з гарбуза настільки різноманітні, що їх кількість може вразити уяву.
Бобальки –це маленькі різдвяні булочки, які готують на передодні свята Різдва на Закарпатті.
Кажуть, що бобальки найчастіше готують замість куті, адже в них є все, що потрібно – пшениця у вигляді борошна, мак, родзинки, мед. Цей вид різдвяного пісного частування розповсюджений не тільки на Закарпатті, а й у Словаччині, де булочки з маковим насінням відомі як Bobalky.
За давньою традицією, різдвяне святкування починається ще ввечері напередодні Різдва з духовних і матеріальних приготувань. Вечір називають Святим чи Святвечором, або ж Навечір'ям Різдва Христового. Це один з найбільш шанованих днів для всіх християн та одне із найважливіших родинних свят, магічний день, коли кожна сім'я створює в оселі атмосферу затишку, достатку та злагоди.
Усі 12 страв, які готують до Святвечора, — символічні. Неодмінною стравою є кутя. Вона має глибокі традиції, з нею пов’язані численні обряди та прикмети нашого народу.